Jak zrobić smaczny i zdrowy ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to niezwykle cenny produkt o wielu zastosowaniach. Może wzbogacić domową apteczkę, wykorzystuje się go podczas przygotowania posiłków i sprzątania. Octu używa się również do pielęgnacji skóry i włosów. Jest to produkt całkowicie naturalny, posiada szereg walorów prozdrowotnych, dlatego warto dowiedzieć się, jak zrobić ocet jabłkowy w domowym zaciszu.

Jakie właściwości ma ocet balsamiczny?

Włoska kuchnia dała światu ogromną ilość fantastycznych produktów, które zachwycają od lat. Jedną z ciekawszych pozycji jest z całą pewnością ocet balsamiczny. Ceniony jest on przede wszystkim za swoje właściwości smakowe, lecz oprócz tego charakteryzuje się on bardzo ciekawym działaniem prozdrowotnym. Jakie są konkretnie właściwości octu balsamicznego?

Wigilia ze specjałami kuchni śródziemnomorskiej

Wigilia Świąt Bożego Narodzenia zachwyca swoją atmosferą, domowym ciepłem, ale też pysznymi potrawami. W Polsce na wigilijnym stole pojawia się wiele smaków, dań przede wszystkim na bazie ryb. Każdego roku potrawy są dość podobne do siebie, dlatego też aby móc je nieco urozmaicić, warto zwrócić uwagę np. na specjały kuchni śródziemnomorskiej. Mogą one bowiem stanowić

Czy picie kawy jest zdrowe?

Ach ten zapach i pobudzająca moc! Aromatyczna kawa o poranku stanowi dla wielu osób codzienny rytuał, ponieważ wprawia ona w dobry nastrój i dodaje energii. To rodzaj takiej drobnej przyjemności, pozwalającej zachować dobrą kondycję psycho-fizyczną. Niektórzy sięgają też po kawę, by pobudzić swój metabolizm. Jednym słowem każdy powód by wypić „małą czarną” jest dobry. Ale

W poszukiwaniu najlepszych oliwek

Oliwki i pozyskiwana z nich oliwa powinny na stałe zagościć w jadłospisie ze względu na ich wyjątkowe walory odżywcze i zdrowotne. W diecie śródziemnomorskiej produkty te cieszą się ogromną popularnością, jest ona uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Regularne spożywanie oliwek to sposób na przeciwdziałanie wolnym rodnikom, zmniejszenie złego cholesterolu, przyspieszenie przemiany materii, wyeliminowanie

Tradycyjne włoskie potrawy

Używanie wysokiej jakości produktów w kuchni to gwarancja udanych potraw i doskonałego smaku. W zależności od regionu, z jakiego pochodzi dana potrawa, należy dobrać odpowiednie składniki, aby uzyskać najlepszy efekt. Włoska kuchnia i tradycyjne włoskie potrawy, należą do najciekawszych w Europie. Większość z nas lubi pizzę, lasagne czy tiramisu, które pochodzą właśnie z Półwyspu Apenińskiego.

Oliwa dobrej jakości – jak ją wybrać?

Coraz więcej osób nie wyobraża sobie przygotowywania różnych dań bez użycia oliwy z oliwek. Na rynku można znaleźć wiele produktów tego typu. Skąd jednak wiadomo, która oliwa jest najlepsza? Podpowiadamy, jak wybrać właśnie taką. W czasach starożytnych oliwę z oliwek nazywano darem bogów, co było nawiązaniem go greckiej mitologii, która wyjaśniała, skąd wzięło się pierwsze

Dlaczego ocet balsamiczny z Modeny?

Za granicą ocet balsamiczny jest bardzo popularny, w Polsce nadal dominuje ocet spirytusowy. W ostatnich latach rośnie jednak zainteresowanie octem balsamicznym również w naszym kraju. Jednym z najlepszych jest ten produkowany w Modenie. Ocet balsamiczny jest znany ludzkości od bardzo dawna. Już za czasów Cesarstwa Rzymskiego używano takiego octu, chociaż pisemne źródła na temat octu