Czy picie kawy jest zdrowe?

Kawa w ziarnachAch ten zapach i pobudzająca moc! Aromatyczna kawa o poranku stanowi dla wielu osób codzienny rytuał, ponieważ wprawia ona w dobry nastrój i dodaje energii. To rodzaj takiej drobnej przyjemności, pozwalającej zachować dobrą kondycję psycho-fizyczną. Niektórzy sięgają też po kawę, by pobudzić swój metabolizm. Jednym słowem każdy powód by wypić „małą czarną” jest dobry. Ale czy picie kawy jest zdrowe? Opinii na ten temat jest oczywiście wiele. Jednak zdecydowana większość wskazuje na zalety jej spożywania, o ile jest ona odpowiednio przygotowywana i pita w rozsądnych ilościach.

Korzyści płynące z picia kawy

Po filiżankę kawy dziennie sięga niemal każdy. Jej miłośnicy cenią ją sobie za pobudzające działanie,
ale również za bogactwo smaku i aromatu. Na temat kawy krąży wiele mitów, dlatego wielu jej
smakoszy zastanawia się czy picie kawy jest zdrowe. Otóż jest, o ile jest ona odpowiednio parzona. Nie
bez znaczenia będzie miała również jakość zmielonych ziaren i ilość wypitych na dobę filiżanek.

O zaletach kawy można dużo mówić. Wśród korzyści z regularnego picia kawy, poza walorami
smakowymi i działaniem pobudzającym, wymienia się:

  • zmniejszenie ryzyka pojawienia się zawału serca i udaru mózgu;
  • pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy (prawdopodobnie kawa zmniejsza ryzyko zachorowań na
    chorobę Parkinsona czy Alzheimera);
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju marskości wątroby;
  • przyspieszenie metabolizmu i pomoc w odchudzaniu;
  • zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 (zawarta w kawie kofeina podnosi stężenia insuliny i
    glukozy).

Kawa kawie nierówna – jaka więc będzie najlepsza?

„Mała czarna” jest zdrowa, ale pod pewnym warunkiem. Według badań kawa, aby zachowała swoje prozdrowotne właściwości nie powinna być parzona w klasyczny sposób – a więc zalewana wrzątkiem. Najlepiej pić kawę z ekspresów ciśnieniowych. Poza tym nie powinno się jej pić w nadmiarze – nie więcej niż około 3-4 filiżanek dziennie (zaleca się mniej więcej 200-300 mg kofeiny na dzień, ale nie więcej niż 400 mg).

Ponadto warto sięgać po dobrej jakości kawę ziarnistą, którą powinno się odpowiednio zmielić tuż
przed jej zaparzaniem. Może to być na przykład Kawa SERMEO BAR – stanowiąca doskonałą
mieszankę szlachetnej Arabiki i Robusty oraz wyróżniająca się niezwykłym aromatem i wyraźnym
czekoladowym posmakiem.