Ocet balsamicznyZa granicą ocet balsamiczny jest bardzo popularny, w Polsce nadal dominuje ocet spirytusowy. W ostatnich latach rośnie jednak zainteresowanie octem balsamicznym również w naszym kraju. Jednym z najlepszych jest ten produkowany w Modenie.

Ocet balsamiczny jest znany ludzkości od bardzo dawna. Już za czasów Cesarstwa Rzymskiego używano takiego octu, chociaż pisemne źródła na temat octu balsamicznego pojawiają się dopiero w XI wieku. Jednak prawdziwa kariera takiego octu rozpoczęła się w XIV wieku i od tamtej pory ludzie używają octu balsamicznego nie tylko w kuchni.

Za jeden z najlepszych octów uważany jest ten produkowany w Modenie i nie jest to wcale przypadek. Dziś opowiemy Wam o tym legendarnym produkcie.

 

Czym jest ocet balsamiczny?

Ocet, który dziś nazywamy balsamicznym, nie zawsze miał takie określenie. Pojawiło się ono dopiero w połowie XVIII wieku, a wynikało ze sposobu, w jaki wówczas był używany ocet balsamiczny. Stosowano go bowiem często jako lek na różne dolegliwości. W czasie epidemii dżumy w Europie używano takiego octu jako środka dezynfekującego, a nawet próbowano zrobić z niego lekarstwo na tę straszliwą chorobę.

Czym jednak jest tak naprawdę ocet balsamiczny? To produkt fermentacji octowej, której ulega zagęszczony moszcz winogronowy. Poddaje się go bardzo długiemu dojrzewaniu, wcześniej umieszczając moszcz w drewnianych beczkach.

 

Modena i ocet balsamiczny

Ocet balsamiczny z Modeny uważany jest za najlepszy na świecie. Nie bez powodu. To kolebka octu balsamicznego. Modena leży we włoskim regionie Emilia-Romania, gdzie już w starożytności rozpoczęto produkowanie octu balsamicznego. Dziś ocet balsamiczny z Modeny jest jednym z najbardziej znanych produktów eksportowanych przez Włochy.

Warto podkreślić, że ten region włoski słynie z doskonałego jedzenia i ma bardzo bogate tradycje kulinarne. Dzięki żyznym obszarom Niziny Padańskiej i doskonałemu klimatowi w Modenie oraz okolicy powstaje najwyższej klasy ocet, który trudno porównywać z innymi produktami tego rodzaju. Ocet balsamiczny z Modeny, czyli Aceto Balsamico di Modena IGP, to produkt chroniony prawnie, a do tego produkowany zgodnie z kilkuwiekową tradycją – wyjątkową i niepowtarzalną.

 

Jak powstaje ocet z Modeny?

Ocet balsamiczny z Modeny powstaje tylko z lokalnych odmian winorośli (Trebbiano lub Lambrusco). Dokładna receptura jest oczywiście pilnie strzeżona, ale za to można odtworzyć proces produkcyjny octu balsamicznego. Najpierw podgrzewa się sok wyciśnięty z winogron (moszcz) do temperatury około 95°C. Trwa to nawet 24 godziny. W tym czasie sok zostaje zagęszczony, ciemnieje i nabiera słodyczy.

Do moszczu dolewa się odrobinę octu winnego. Kolejny etap to proces fermentacji. Gdy się zakończy, ocet zaczyna dojrzewać i nabierać szlachetności w dębowych beczkach przez 60 dni. Natomiast wersja tzw. starzona (Invecchiato) dojrzewa ponad 3 lata. Im wyższa zawartość moszczu i im dłuższy czas dojrzewania, tym ocet balsamiczny z Modeny jest bardziej cenny.

 

Czym się cechuje dobry ocet z Modeny?

Dlaczego ocet balsamiczny z Modeny jest tak ceniony? Ponieważ to wyjątkowe, harmoniczne połączenie zupełnie przeciwstawnych smaków. W tym occie słodycz doskonale komponuje się z kwasowością. Do tego przez cały czas czuć w tym occie wyjątkową świeżość.

Jak rozpoznać dobry ocet z Modeny? Warto zwrócić uwagę na kilka istotnych cech:

  • Ocet powinien mieć ciemnobrązowy kolor.
  • Powinien mieć wysoką zawartość moszczu.
  • Powinien być gęsty i błyszczący.

Tylko oryginalny ocet balsamiczny z Modeny dostarcza wyjątkowego smaku i aromatu. Wielowiekowa tradycja w końcu przecież zobowiązuje! Nie ma w takim occie żadnych konserwantów czy barwników.

 

Do czego używać octu z Modeny?

Ocet balsamiczny ma zastosowanie przede wszystkim w kuchni. Wyjątkowy aromat octu z Modeny doskonale podkreśla smak każdej potrawy. Ten ocet często dodawany jest do sałatek, ale nie tylko. Pojawia się również w daniach z drobiu, jest dodatkiem podkreślającym smak czerwonego mięsa. Mało tego, ten ocet doskonale sprawdza się również w przypadku ryb. Niektórzy kucharze dodają odrobinę octu balsamicznego także do deserów, nadając im niepowtarzalnego aromatu lub polewają octem świeże owoce. Jednak najczęstszym rozwiązaniem jest użycie octu do balsamicznego sosu (doskonały na przykład do szynki parmeńskiej lub deski serów).

 

Zdrowotne właściwości octu balsamicznego

Ocet balsamiczny sprawdza się jednak również świetnie nie tylko w kuchni. Nadaje się idealnie do pielęgnacji skóry. Po rozcieńczeniu z oliwą z oliwek skutecznie odblokowuje pory skóry, nadając jej gładkość i połysk. Do tego ocet balsamiczny wspomaga trawienie, obniża zły cholesterol, ogranicza rozwój drożdży i pleśniawek w organizmie, a ponadto obniża glukozę we krwi.

Ocet balsamiczny ma wiele zalet. Doskonale sprawdza się w kuchni i poza nią. Najlepszy jednak jest ocet balsamiczny z Modeny. To uznany na świecie produkt, którego używają najlepsi kucharze i który można znaleźć w dobrych sklepach na całym świecie. Warto włączyć go do swojej diety i dodawać do różnych dań, nie zapominając o właściwościach leczniczych octu balsamicznego.

 


Zobacz