Ocet balsamiczny to przyprawa charakterystyczna dla kuchni włoskiej, ale zdobył również podniebienia Polaków. Swój szlachetny słodko-kwaśny smak zawdzięcza tradycyjnym metodom wytwarzania. Ojczyzną prawdziwego octu balsamicznego jest Modena. Winogrona ze specjalnych szczepów poddawane są powolnej obróbce termicznej, następnie długotrwałej fermentacji w drewnianych beczkach. Najlepsze octy uzyskuje się po 12-25 latach leżakowania. I takie właśnie octy oferuje nasz sklep. Ocet balsamiczny w niewielkich ilościach można dodać do każdej potrawy, doskonale podkreśli smak serów, sałatek, mięs, a nawet owoców.
- Przepraszamy, ten produkt nie może zostać kupiony.
-
Due Vittorie Famiglia to ocet balsamiczny, uzyskany dzięki mistrzowskiemu połączeniu gotowanego moszczu z winogron Lambrusco di Sorbara oraz octu winnego będącego produktem częściowej octowej fermentacji winogron, dojrzewa w dębowych beczkach, a następnie zamykany jest w klasycznych okrągłych buteleczkach.89,90 zł