W poszukiwaniu najlepszych oliwek

Prawdziwe oliwkiOliwki i pozyskiwana z nich oliwa powinny na stałe zagościć w jadłospisie ze względu na ich wyjątkowe walory odżywcze i zdrowotne. W diecie śródziemnomorskiej produkty te cieszą się ogromną popularnością, jest ona uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Regularne spożywanie oliwek to sposób na przeciwdziałanie wolnym rodnikom, zmniejszenie złego cholesterolu, przyspieszenie przemiany materii, wyeliminowanie toksyn z organizmu, odmłodzenie i wzmocnienie układu immunologicznego. O zaletach oliwek można byłoby długo pisać, warto zastanowić się nad tym, jak wybrać te najlepsze.

Jakie oliwki są najlepsze, czym kierować się przy ich wyborze?

Oliwki różnią się pod wieloma względami (np. kolorem, wielkością, rodzajem, smakiem, zawartością poszczególnych składników pokarmowych itd.), dlatego warto poświęcić trochę czasu na znalezienie tych najlepszych. Wybór jest obecnie ogromny, ale nie każde oliwki są godne polecenia, szczególnie te najtańsze z marketu, pływające w zalewie z chemicznymi dodatkami.

OliwkiZdecydowanie lepszym wyborem będzie kupienie oliwek Taggiasche zbieranych na zachodnich wzgórzach Wybrzeża Liguryjskiego. Ich skład to tylko oliwki i prawdziwa oliwa z oliwek extra virgin, bez konserwantów i barwników. Taki produkt można jeść bez wyrzeczeń, a miłośnicy słodkości będą zachwyceni. Przy wyborze oliwek zawsze powinno się dokładnie zapoznać z etykietą produktu.

Jeśli znajduje się na niej informacja o lokalnym producencie, a skład jest naturalny, to można śmiało sięgać po takie oliwki. Nie muszą być one zielone, występują też w wersji fioletowej, czarnej czy nawet różowej. Oliwki mogą być z pastą, drylowane lub nawet siekane czy nadziewane. Warto wiedzieć, że kolor oliwek świadczy o ich dojrzałości, chyba że zostały sztucznie utlenione. Najbardziej soczyste są oliwki zielone, mają ostry i gorzkawy smak.

Obfitują one w polifenole, witaminy i minerały. Oliwki czarne są łagodniejsze w smaku, nie mają goryczki. Zawierają mniej polifenoli w zamian za większą ilość zdrowego tłuszczu. Są też bardziej kwaskowate od zielonych. Wystrzegać powinno się oliwek czernionych, czyli barwionych na ciemny kolor. To właśnie takie można dostać przede wszystkim w supermarketach, które nie mają jednak za wiele wspólnego z prawdziwymi oliwkami.