Tradycyjne włoskie potrawy

Tradycyjne włoskie potrawyUżywanie wysokiej jakości produktów w kuchni to gwarancja udanych potraw i doskonałego smaku. W zależności od regionu, z jakiego pochodzi dana potrawa, należy dobrać odpowiednie składniki, aby uzyskać najlepszy efekt. Włoska kuchnia i tradycyjne włoskie potrawy, należą do najciekawszych w Europie. Większość z nas lubi pizzę, lasagne czy tiramisu, które pochodzą właśnie z Półwyspu Apenińskiego.

 

 

 

Tradycyjne włoskie potrawy – składniki

Tradycyjne specjały w kuchni włoskiej to: kawa, sosy pomidorowe, czekolada, ocet balsamiczny czy oliwki. Każdy z tych składników znany jest w całym kraju, a tradycyjne potrawy nie mogą zostać wykonane bez nich. Za doskonały przykład można tutaj podać pizzę. Prawdziwa powinna być zrobiona z mąki o typie 00. Do ciasta nie dodaje się żadnych zbędnych składników. Znajdują się tam jedynie mąka, drożdże, woda, sól, oliwa z oliwek.

To właśnie w prostocie i naturalności tkwi siła kuchni włoskiej. Najprostsza w wykonaniu jest tzw. margaritha. Znajduje się na niej jedynie sos pomidorowy i mozarella. Sekretem dobrej pizzy jest wysoka temperatura pieczenia. Tradycyjne piece opalane drewnem osiągają temperatury nawet ponad 400 stopni. Dzięki temu ciasto jest upieczone już w kilka minut od włożenia i nie jest wysuszone. Ze względu na wysoką temperaturę mozarellę i zioła nakłada się często na gorące ciasto po wyjęciu z pieca.

Włoskie desery

Włosi uwielbiają jeść desery. Jednym z najbardziej znanych jest tiramisu. Składa się on z kremu wykonanego ze śmietany kremówki oraz mascarpone. Dodatkowo nie może zabraknąć w nim kawy, biszkoptów, odrobiny amaretto, jajek i kakao. Takie połączenie to istna eksplozja smaków. Włosi często spożywają tiramisu i inne desery w towarzystwie espresso. Ta bardzo mała kawa o wyrazistym smaku i aromacie jest kolejnym z symboli Włoch.

Prawdziwa włoska kawa

Kluczem do zaparzenia dobrego naparu są odpowiednie ziarna. Muszą być one wysokiej jakości, tak aby kawa nie posiadała nieprzyjemnych aromatów. Włosi preferują wysoki stopień palenia. Dzięki temu napój jest intensywny i gęsty. Najczęściej posiada on bardzo małą ilość wody.

Tradycyjne espresso to jedynie około 20-30 ml. W kawiarniach można również znaleźć espresso doppio, które jest podwójną porcją. Jest ono również podstawą do innych typów kawy, takich jak: americano, latte, latte machiato, cappucino czy flat white.