Oliwa Extra VergineCoraz więcej osób nie wyobraża sobie przygotowywania różnych dań bez użycia oliwy z oliwek. Na rynku można znaleźć wiele produktów tego typu. Skąd jednak wiadomo, która oliwa jest najlepsza? Podpowiadamy, jak wybrać właśnie taką.

W czasach starożytnych oliwę z oliwek nazywano darem bogów, co było nawiązaniem go greckiej mitologii, która wyjaśniała, skąd wzięło się pierwsze drzewo oliwne. W rzeczywistości gaje oliwne były częścią krajobrazu w Azji Mniejszej już 6000 lat p.n.e. Potem uprawa drzewek oliwnych rozprzestrzeniła się na teren dzisiejszej Turcji, Grecji i Hiszpanii.

Dziś oliwa z oliwek to podstawowy produkt w kuchni śródziemnomorskiej. W Polsce pojawiła się wraz z pierwszymi duchownymi chrześcijańskimi, ale na stołach gości dopiero od czasów królowej Bony. Dziś oliwę z oliwek można kupić niemal w każdym sklepie w naszym kraju. Nie oznacza to jednak, że każda oliwa jest taka sama. Te osoby, które szukają naprawdę dobrej jakości produktu, powinny zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii.

 

Dlaczego oliwa z oliwek?

Zanim jednak podpowiemy, na co zwracać uwagę, szukając dobrej jakości oliwy z oliwek, należy wyjaśnić, dlaczego w ogóle warto wybrać taką właśnie oliwę. W sklepach znajdziemy przecież oliwę robioną z innych owoców oraz całą gamę olejów. Co takiego jest zatem w oliwie z oliwek, że warto ją mieć we własnej kuchni i używać jej do różnych potraw?

Bez wątpienia oliwa z oliwek jest przede wszystkim zdrowsza niż różnego rodzaju oleje. Oczywiście nie oznacza to, że te ostatnie nie mają żadnych zalet. Wróćmy jednak do oliwy z oliwek. Nadaje się idealnie do sosów, sałatek i dressingów. Jest chętnie używana do owoców morza i makaronów. Mało tego, można ją spożywać również z samym chlebem. Taka oliwa zawiera jednonasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają zły cholesterol. Do tego oliwa z oliwek obniża ciśnienie krwi, ma właściwości przeciwutleniające (spowalnia proces starzenia) i ma w sobie kwas oleinowy chroniący przed astmą i alergiami.

 

Zwróć uwagę na rodzaj oliwy

Piszemy o oliwie z oliwek, ale to tak naprawdę ogólne określenie, ponieważ kryje się pod nim wiele rodzajów oliwy. Wybór dobrej oliwy warto zatem rozpocząć od wybrania najlepszego typu takiego produktu. W sklepach znajdziemy:

  • Oliwa Extra Vergine – to najlepsza jakość oliwy z oliwek. W takim produkcie tłoczone są jedynie świeżo zebrane oliwki, które zostają poddane obróbce nie dalej niż dobę od zbioru. Nie używa się tutaj żadnych procesów chemicznych. Taka oliwa ma niską kwasowość (maksymalnie 0,8%). Extra Vergine to po prostu najwyższa jakość oliwy.
  • Oliwa Vergine – nieco gorszej jakości oliwa od Extra Vergine, ale to nadal niezłej jakości produkt. Charakteryzuje się większą kwasowością (około 2%). Taką oliwę uzyskuje się, dolewając do Extra Vergine nieco oliwy rafinowanej.
  • Oliwa Pure – to rafinowana oliwa, która nie ma już takiego smaku czy wartości odżywczych, jak wcześniej wymienione rodzaje oliwy. Nie ma również zapachu. To nie jest z pewnością oliwa, którą chcielibyśmy mieć w naszej kuchni.
  • Oliwa Sansa (Pomace) – najgorszej jakości oliwa, której z pewnością nie polecamy. Wyrabia się ją z resztek masy oliwnej. Oliwa pozbawiona smaku i zapachu.

 

Postaw na ciemne szkło

Ważny jest nie tylko rodzaj oliwy, ale również to, w jakim znajduje się opakowaniu. Najważniejsza zasada to wybierać oliwę z oliwek tylko i wyłącznie w ciemnych butelkach. Natomiast należy bezwzględnie unikać oliwy w przezroczystych butelkach. Dlaczego to takie istotne? Wynika to z właściwości ciemnego szkła i z właściwości samej oliwy. Jednym z największych wrogów oliwy z oliwek jest światło. Przed nim właśnie chroni ciemna butelka. Zapobiega utlenianiu się witaminy E i polifenoli z oliwy.

Kolor butelki to jedna kwestia. Druga to wielkość butelki. Najlepiej wybierać jak najmniejsze opakowanie, które szybko zostanie zużyte. Po otwarciu butelki dostaje się do środka tlen, który również niekorzystnie wpływa na oliwę. Dochodzi do jej utleniania. Im dłużej otwarta butelka, tym więcej właściwości traci oliwa z oliwek.

 

Co jeszcze jest ważne przy wyborze oliwy?

To jednak jeszcze nie wszystkie aspekty, na które powinniśmy zwracać uwagę, wybierając oliwę z oliwek. Warto przyjrzeć się barwie oliwy. Właściwy kolor to żółty lub ciemnozielony. Inna barwa nie wchodzi w grę i może świadczyć o tym, że coś z oliwą nie jest w porządku. Kolejny aspekt to smak oliwy, chociaż ten będziemy mieli okazję poznać zapewne dopiero po zakupie. Najlepsza oliwa powinna mieć aromat, w którym łączy się nuta balsamiczna z posmakiem owocowo-warzywnym. Do tego powinna być wyczuwalna goryczka i lekka ostrość. To znak, że oliwa ma dużo polifenoli. Przy okazji należy zwrócić uwagę, czy oliwa jest mętna i pływają w niej maleńkie drobinki oliwek. Taka powinna być prawdziwa oliwa z oliwek dobrej jakości.

 

Oliwa z certyfikatami

Na koniec warto jeszcze zwrócić uwagę na certyfikaty. Dobrej jakości oliwa będzie miała jeden z kilku obowiązujących certyfikatów i one świadczą właśnie, że mamy do czynienia z produktem najwyższej jakości. Należy zatem sprawdzić, czy na opakowaniu jest informacja o certyfikacie PDO (znak, że oliwa została wytworzona w miejscu, gdzie rosły oliwki) lub o certyfikacie PGI (Chronione Pochodzenie Geograficzne). Każdy z tych certyfikatów to podpowiedź dla konsumenta, że warto wybrać dany produkt.

Oliwa z oliwek doskonale sprawdza się w różnego rodzaju daniach i nie tylko jest idealna do kuchni śródziemnomorskiej. Warto jednak dołożyć starań przy wyborze oliwy, ponieważ tylko najlepszej jakości zapewnia niesamowity smak i aromat, a do tego jest zdrowa dla naszego organizmu.

 


Zobacz