Wigilia ze specjałami kuchni śródziemnomorskiej

Wigilia 2021Wigilia Świąt Bożego Narodzenia zachwyca swoją atmosferą, domowym ciepłem, ale też pysznymi potrawami. W Polsce na wigilijnym stole pojawia się wiele smaków, dań przede wszystkim na bazie ryb. Każdego roku potrawy są dość podobne do siebie, dlatego też aby móc je nieco urozmaicić, warto zwrócić uwagę np. na specjały kuchni śródziemnomorskiej. Mogą one bowiem stanowić ciekawe uzupełnienie tradycyjnych potraw wigilijnych znanych w naszym kraju.

Polska czerpiąca z tradycji śródziemnomorskich

Korzystanie z pomysłów z kuchni znad Morza Śródziemnego nie będzie wielkim odstępstwem. W wielu domach już od lat na Boże Narodzenie przygotowuje się np. „rybę po grecku”, to znaczy rybę podawaną z warzywami. Pierwowzór z Grecji: o nazwie psari plaki oznacza: „psari” – rybę, „plaki” – danie upieczone na blasze z warzywami. Różnica w przygotowaniu jest taka, że Grecy wybierają całą niefiletowaną rybę (w Polsce zaś są to podawane na zimno, filetowane kawałki ryby, najczęściej dorsza).

Resztę dania stanowią przygotowywane osobno warzywa: seler naciowy, marchew, pomidory, oliwki oraz czosnek i cebula, podsmażane na oliwie, przyprawione, a następnie duszone w winie. W naszym kraju na rybę nakłada się najczęściej mieszankę startej marchwi, cebuli i koncentratu pomidorowego. W tym roku warto więc dodać więcej składników wykorzystywanych w Grecji. Do smażenia zaś należy wybrać dobrej jakości oliwę.

Włoskie smaki na polskiej wigilii

We Włoszech dania związane ze świętami Bożego Narodzenia różnią się od siebie w zależności od regionu. Tym co jest ich elementem łączącym, jest przygotowywanie ich na bazie ryb. Świetnie pasuje to więc do polskiej tradycji bezmięsnęj wigilii. Z kuchni śródziemnomorskiej można więc zaczerpnąć takie dania jak:

  • sardele z chlebem i oliwą,
  • wędzony łosoś,
  • czerwona papryka faszerowana pastą z tuńczyka.

Wigilia ze specjałami kuchni śródziemnomorskiej może obejmować nowość na polskim wigilijnym stole, czyli makaron podawany na przykład z sosem liguryjskim lub klasyczną pastą z małżami. Po wigilijnej kolacji, kiedy nadchodzi czas na słodkości, można zdecydować się na włoskie ciasto (a właściwie chleb) Pandoro, orzechy i suszone owoce. Może być to także czekolada z cytrusami lub orzechami. Do tego pasować będzie idealnie włoska kawa.

Psst…! Chcesz, aby na Twoim stole wigilijnym, pojawiły się również tradycyjne, włoskie specjały, które docenią wszyscy Twoi domownicy oraz goście? Skorzystaj z oferty naszego sklepu – kliknij tutaj.